A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

В громаді відсвяткували Масницю. ФОТО

Дата: 19.02.2018 11:04
Кількість переглядів: 1033

Протягом минулого тижня в закладах культури Долинської сільської ради відзначали традиційне українське свято Масницю.  

Фото без описуФото з сайта yarmarki.in.ua

18 лютого у Розумівському будинку культури відбулося народне гуляння «Весела Масниця». Цього дня, як і в стародавні часи, це свято символізує зиму, що йде та прихід весни. А його символом були млинці. Смакуючи ними, наші предки вважали, що вбирають у себе часточку тепла й сили великого Сонця. Масниця – час розваг, забав, і веселих конкурсів. Тому і в Розумівці веселощів було вдосталь.

Фото без опису

Працівники Розумівського БК підготували святковий концерт, під час якого проводилися ігри, різноманітні конкурси. Крім того, був організований ярмарок млинців, на якому працівників дитячого садочку «Казка», Розумівської школи та сільської ради представляли свої конкурсні кулінарні вироби на тему «Ой млинці, які ж смачні».

Фото без опису

Переможці отримали подарунки. Символом прощання з зимою стало обрядове спалення Опудала, що, за українськими легендами, спалює всі негаразди, заряджає здоров’ям та бадьорістю, символізує собою остаточну перемогу тепла над холодом, весни – над зимою. Наприкінці свята всіх присутніх частували кашею та гарячим чаєм, що були приготовлені на вогнищі. 

Фото без опису

Фото без опису

Святкування Масниці відбулося і у селі Нижня Хортиця, де всіх бажаючих запрошували на  дигустацію млинців "Тещини вечірки". 

Фото без опису

Млинці смажили чоловіки та пригощали жінок. Охочих було багато скуштувати кулінарні вироби, та  вистачило всім. 

Фото без опису

Попрохати один в одного пробачення, спробувати смачнючих млинців, позмагатися та повеселитися мали змогу читачі Долинської бібліотеки, завітавши на проводи Масниці.

Фото без описуДіти були у захваті – адже кожен конкурс був пов’язаний із споживанням обрядових смаколиків. Крім того вони дізналися про традиції святкування Масниці нашими предками, пригощалися млинцями з найрізноманітнішим начинням, пили справжній узвар. Кульмінацією заходу стало спалювання опудала Зими.

Фото без опису

Працівники Новозапорізького будинку культури провели розважальну програму для дітей «Зі святом Масниці».

Фото без описуПід час заходу присутнім розповідали про традиції святкування Масниці, куштували  смачні млинці зрізним начинням, а також спалювали опудало зими. 

Фото без опису

Розважальний захід щодо відзначення Масниці відбувся і в Високогірненському сільському клубі.

Фото без описуФото без опису

З піснями та танцями проводжали Масницю в Новослобідці.Смажили млинці на вогнищі, пригощали односельців. 
 Фото без опису 

Фото без опису

 

Працівники Розумівського будинку культури, Нижньохортицького сільського клубу та жителі сіл Розумівка та Нижня Хортиця висловлюють щиру подяку голові Долинської сільської ради Федчуку Б.М. за надану фінансову допомогу та підтримку під час організації та проведення заходів, присвячених святкуванню Масниці. 

КЗ «Центр культури та дозвілля» 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора