A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Дай, Андрію, знати, яку долю ждати…

Дата: 15.12.2017 14:17
Кількість переглядів: 851

13 грудня –улюблене свято українського народу – день святого Андрія Первозданного або, як ще говорять, свято Калити. Народні традиції міцно переплелися з релігійними. Увечорі напередодні молодь святкувала „андріївські вечорниці”. Готувались до них у складчину. До одної господині зносили борошно, крупу, сушені яблука та груші й готували пісну вечерю. Бож Пилипівський піст. Обов’язково пекли калиту –найвеличнішу ознаку свята, яка прикрашалась родзинками та маком.

Фото без опису
Тож, з метою популяризації народних звичаїв та обрядів, працівники Новозапорізького будинку культури та бібліотеки підготували та провели тематичний вечір під назвою: «Дай, Андрію, знати, яку долю ждати…». На святі були присутні учні старших класів Новозапорізької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Всього 18 чоловік.

Фото без описуФото без опису
Завідуюча Новозапорізькою бібліотекою Заруденська Л.В. розповіла про традиції святкування Калити, а особливо про гадання на Андріївський вечір. Діти з задоволенням приймали участь у конкурсах на визначення «вправного козака» та «доброї господині». Дівчатка з захопленням ворожили, бажаючи дізнатися майбутнє. Звичайно, не обійшлося без головної забави свята: діти кусали калиту. На завершення - всіх присутніх пригощали особливими пампушки з передбаченнями та духовими пиріжками.

Фото без опису

Автор: директор Новозапорізького БК Тетяна Самелюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора