A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Уряд схвалив постанову, покликану врегулювати проблеми відшкодування коштів за надані пільги та субсидії

Дата: 22.02.2018 14:46
Кількість переглядів: 879

21 лютого 2018 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка повинна врегулювати низку проблемних питань у сфері надання пільг та субсидій.

Фото з сайту chudinova.info

Позицію Асоціації міст України на засіданні Кабінету Міністрів України представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.
Нагадаємо, після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 951 та наказу Мінфіну № 1 від 04.01.2018, підприємства - надавачі послуг, ОСББ та ЖБК зіткнулися з проблемами в процесі реалізації механізму отримання коштів за надані пільги та субсидії. Зокрема, балансоутримувачі відомчого житла, гуртожитків, управителі багатоквартирних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи були взагалі виключені з категорії отримувачів коштів. Для підприємств водопостачання та водовідведення було передбачено дуже вузьке цільове використання отриманих за надані пільги та субсидії коштів, внаслідок чого вони не мали можливості використати їх у повному об’ємі. Таким чином отримані кошти накопичувалися б на відкритих в органах Казначейства рахунках, при цьому у них не було б фінансових ресурсів для забезпечення нормальної життєдіяльності підприємств.
Для недопущення подальшого ускладнення ситуації Асоціація міст України 31 січня звернулася до Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана з проханням сприяти якнайскорішому вирішенню цих проблем (читати).  Асоціація активно долучилася до практичного напрацювання шляхів врегулювання питань у сфері надання пільг та субсидій -  експерти АМУ брали участь у робочих нарадах, які проводили Віце-прем’єр-міністр України Г.Г. Зубко, Міністр фінансів України О.О.Данилюк. Окрім того, представник Асоціації міст України презентував аналіз ситуації  на засіданні  парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства під час розгляду питання незадовільного механізму відшкодування надавачам пільг та субсидій відповідних коштів. Правління АМУ 14 лютого 2018 року обговорювало питання врегулювання проблем відшкодування коштів за пільги та субсидії  і доручило Виконавчій дирекції Асоціації активізувати спіпврацю з Урядом для якнайшвидшого  вирішення проблеми. 
Асоціація міст України у співпраці з Мінрегіоном підготувала конкретні пропозиції щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 № 256, представники АМУ відстоювали їх під час узгоджувальних нарад. Пропозиції Асоціації лягли в основу проекту постанови.
Прийнята сьогодні постанова Кабінету Міністрів:
* забезпечує отримання коштів за надані пільги та субсидії ОСББ, ЖБК та балансоутримувачів відомчого житла,
* суттєво розширює цільове використання отриманих коштів підприємствами водопостачання та водовідведення,
* передбачає можливість отримувачів субсидії наприкінці опалювального сезону отримати невикористану частину субсидії грошовими коштами.

Слід зазначити, що ця постанова є компромісним рішенням, і всі учасники механізму надання субсидій та пільг пішли на певні поступки для вирішення проблеми. Зокрема, не були враховані пропозиції АМУ щодо збільшення строку з двох до п’яти днів, протягом якого головні розпорядники коштів повинні перерахувати їх отримувачам. На жаль, ця проблема буде актуальною для міст, де діють ОСББ, ЖБК, управителі та балансоутримувачі відомчого житла, гуртожитків.
Рішення Уряду про прийняття постанови передбачає доопрацювання її тексту в одноденний строк, після чого  документ буде офіційно опилюднений.

Автор: АМУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора