A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Директор КЗ"Центр культури та дозвілля" виступила з доповіддю в облдержадміністрації

Дата: 18.04.2018 09:58
Кількість переглядів: 1645

12 квітня 2018 року директор КЗ «Центр культури та дозвілля» Долинської сільської ради Галушка О.А. прийняла участь у проведенні розширеного засідання колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації «Про підсумки діяльності галузі культури та курортно – туристичної сфери за 2017 рік та пріоритети розвитку в 2018 році», на якому виступила з доповіддю про роботу закладів культури Долинської сільської ради за 2017 рік та пріоритетні напрямки діяльності у 2018 році. 
 Фото без опису


ВИСТУП


22 грудня 2016 року рішенням сесії Долинської сільської ради  був  створений Комунальний заклад «Центр культури та дозвілля», який діє на підставі Статуту. В Центрі культури працюють: головний бухгалтер        Дума О.М.,  головний спеціаліст з клубної діяльності Деркач Я.В. та головний спеціаліст з бібліотечної справи Величко О.М.  Комунальному закладу   підпорядковуються  14 закладів культури, а саме: 2  будинки культури, 5 сільських клубів, 7 бібліотек та Розумівський історичний музей імені Павла Москаленка.  Хочу зауважити, що після об’єднання Долинської та Розумівської сільських рад жодний заклад культури не був ліквідований, а навпаки в 2016 році запрацював новий сільський клуб та бібліотека в с.Високогірне. 
Центр культури здійснює  методичну, культурно-просвітницьку діяльність з метою збагачення духовності населення, збереження нематеріальної культурної спадщини. А кожний клубний заклад організовує та забезпечує проведення заходів відповідно до основних напрямків роботи, передбачених перспективними планами роботи на рік. Керівники клубних установ організовують святкові та урочисті концерти, різноманітні конкурсні програми: «Королева Зими», «Пані Україночка», «Супер-мама»; вечори відпочинку для молоді: «Андріївські вечорниці», «Лебеді кохання» та багато іншого. 
Повне фінансування для повноцінного функціонування Центру та закладів культури здійснює Долинська сільська рада, на кошти якої протягом року здійснено наступне: 
-для Центру культури були  придбані ноутбуки  та розмножувальна техніка (принтери) в повному обсязі;
-протягом року заклади культури були   забезпечені канцелярськими та  господарчими товарами;
-був придбаний дитячий спортивний інвентар та настільні ігри для змістовного дозвілля дітей влітку в кожний заклад культури;
-забезпечили бібліотечні заклади підпискою на періодичні видання на 2017 рік, а також зробили передплату на 2018 рік; 
-провели реконструкцію електричних мереж та системи опалення будинку культури села Розумівка;
-заборгованості по виплаті заробітної плати не має, виплати здійснюються своєчасно;
-за якісне проведення  культурно – масових заходів, передбачених перспективними та щомісячними планами роботи з урахуванням особистого вкладу здійснювалося преміювання  працівників згідно з затвердженим Положенням про преміювання працівників КЗ «Центр культури та дозвілля»;
-згідно Закону України виплачувалася  матеріальна допомога  на оздоровлення та на вирішення соціально – побутових питань;
-завідуючим бібліотеками Долинської сільської ради виплачується надбавка у розмірі 50% від заробітної плати;
-здійснювалася оплата за перевезення артистів художньої самодіяльності для участі  в святкових та урочистих заходах закладів культури як нашої території, так і за її межами; 
-виділялися кошти   на навчання працівників  з охорони праці та пожежної безпеки;
-були придбані 500 екземплярів книжок для поповнення книжкового фонду бібліотечних закладів Долинської сільської ради.
-для танцювальних та вокальних колективів різних вікових категорій були пошиті 100 українських  костюмів, а також 8 пар нових українських танцювальних сценічні чобітки.


Фото без опису

Протягом 2017 року :
- намагалися створити сприятливі умови для розвитку та творчого зростання колективів художньої самодіяльності громади, виникнення нових колективів;
- проводили пошук нових імен талановитих земляків; 
- розпочали пошукову роботу серед жителів громади для створення  бази даних  майстрів декоративно-прикладного та  образотворчого мистецтва, задля  їх широкого використання у розробці туристично - привабливого іміджу громади.
В Центрі та закладах культури за штатним розписом  працює 40 чоловік, з них 17 – творчих талановитих особистостей. За 2017 рік вони провели 1844 заходи, присвячені новорічним, державним святам та суспільно – важливим подіям; різноманітні конкурсні програми; вечори відпочинку для молоді, на яких були присутні 41465 чоловіки.  Щодо збереження народних традицій, відродження українських звичаїв, обрядів проводилися театралізовані свята, ігрові та розважальні програми. Функціонували клуби за інтересами, гуртки різних  напрямків. Вокальні та хореографічні колективи брали активну участь у  районних та обласних конкурсах, де займали призові місця, а саме: 
- вокальний колектив «Гармонія» Розумівського БК  (керівник Федчак Д.Я. дуже талановитий керівник, який закінчив магістратуру Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського за спеціальністю «Музичне мистецтво). Завдяки його майстерності учасниці колективу «Гармонія» у 2017 та у 2018 році прийняли участь у зональному турі конкурсу творчості патріотичного спрямування «Спадщина», в якому два роки підряд займають ІІ почесне місце у номінації «Українська патріотична пісня»;

Фото без опису
 - Також у конкурсі  «Спадщина - 2018» прийняли участь  5 танцювальні колективи Долинської громади, а саме: «Вікторія» та «Мегастар» Новозапорізького БК, «Фаворит» Розумівського БК та «Живчики» Високогірненського сільського клубу.  Колектив «Тріумф» (керівник Болотіна В.С.) зайняли ІІІ місце у номінації «Українська народна хореографія». 
 Фото без опису
В клубних закладах функціонує 32 клубні об’єднання: гуртків – 29, з них спортивних – 7, вокальних - 7, хореографії і танцю – 13, театральні – 3 та  клуби за інтересами - 2. Всього в гуртковій діяльності задіяні 290 чоловіки віком від 5 до 22 років.
 Фото без опису
Важливою формою роботи бібліотек є функціонування гуртків, що сприяють розвитку творчої самореалізації особистості, розширення кругозору, формування інформаційної культури та національної свідомості учасників. Тому в бібліотеках працюють 28 гуртків, а саме:
1. Краєзнавчі –7
2. Декоративно – прикладного мистецтва – 7
3. Образотворчого мистецтва – 7
4. Художнє читання – 7
5. спортивний -1 
В гуртковій роботі задіяні всього 280 учасників віком  від 4 до 18 років.
 Фото без опису
Важливою складовою у діяльності бібліотек є  організація та  проведення різноманітних масових заходів щодо просвіти та дозвілля. У ролі  сценаристів   виступають  самі  завідуючі бібліотеками, які старанно підбирають цікавий  матеріал та впроваджують нові форми роботи з читачами, залучаючи їх до активного спілкування, дискусій, обговорення, імпровізації.
Для популяризації бібліотечних закладів постійно ведеться робота з оновлення тематичних зон («Зона відпочинку», «Кольорова зона»), краєзнавчих куточків та майданчиків («У вінку духовної краси»), інформаційних стендів, виставок – вшанування («У війні за Україну», «майдан гідності»),  фотовиставок («Живе село –жива країна», «Селфі з книгою»); проводяться творчі акції  («Дар бібліотеці», «Подарунок солдату»); різноманітні конкурси («Знайомтесь: дуже цікава книга», «Уміло і красиво»). Також  на виконання програми «Назустріч людям» завідуючі бібліотеками  забезпечують літературою пенсіонерів та людей з фізичними вадами на дому.
Річними планами  роботи клубних та бібліотечних закладів передбачені культурно-освітні та дозвілеві заходи щодо популяризації здорового способу життя, естетичного,  екологічного та патріотичного виховання, краєзнавчої роботи. Ведеться систематична робота з залучення дітей пільгових категорій до участі у масових заходах та гуртковій роботі, особлива увага приділяється  дітям з багатодітних сімей, дітям учасників АТО, дітям – переселенцям та  дітям з особливими потребами та сиротами. 
Фото без опису 
Яка робота планується в закладах культури: 
•Організувати роботу нових гуртків різних напрямків та клубів за інтересами для дорослих та дітей;
•Закупити мультимедійне обладнання для закладів культури;
•Придбати нову музичну апаратуру для Розумівського БК  та Нижньохортицького клубу;
•Поповнити бібліотечні фонди новою художньою літературою;
•Збільшити кількість читачів пільгових категорій, які обслуговуються на дому; 
•Закупити нові естрадні костюми та сценічне взуття для кожного закладу культури;
•Придбати світлові прибори для танцювальних вечорів в кожний заклад культури.
•Провести косметичні ремонти глядацьких зал Новозапорізького будинку культури та Долинського сільського клубу.
•Провести реконструкцію електричних мереж та системи опалення Нижньохортицького сільського клубу.
Свій виступ хочу завершити словами вдячності, а саме:  щиро дякую Голові Долинської сільської ради Федчуку Богдану Михайловичу та депутатському корпусу за допомогу в роботі, за небайдуже ставлення до розвитку культури на селі, за розуміння, за те, що  підтримують наше прагнення зберегти існуючу мережу закладів культури та їх  процвітання.


Автор: КЗ «Центр культури та дозвілля» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора