A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Відділ надання соціальних послуг інформує

Дата: 07.11.2018 12:19
Кількість переглядів: 998

Жорстоке поводження з дітьми є найбільш ганебним та нелюдським явищем сьогодення. Діти – це наше майбутнє, це найголовніший скарб нашого суспільства, який, ми, дорослі, повинні берегти.

 

Фото без опису

Тематичне фото з сайту sq.com.ua

 

Жорстоке поводження з дітьми і нехтування їх інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідки завжди завдають серйозної шкоди здоров’ю, розвитку і соціалізації дитини, нерідко складають загрозу її життю чи навіть, спричиняють смерть. Зі 100 випадків фізичного насильства над дітьми приблизно 1-2 закінчуються смертю жертви. Потрібен час, щоб вилікувати фізичні ушкодження, але ще більше часу і зусиль потрібно для того, щоб залікувати душевну травму, психіку дитини, що постраждала від насильства.

 

Відповідно до статті 52 Конституції України діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.

Згідно ч.6, 7 статті 150 Сімейного кодексу України забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Стаття 10 Закону України «Про охорону дитинства» зазначає, що кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім’ї, навчальних та інших  дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини.

Держава здійснює захист дитини від:

- усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють;

-   втягнення у злочинну діяльність, залучення до вживання алкоголю, наркотичних засобів і психотропних речовин;

- залучення до екстремістських, релігійних, психокультових угруповань та течій, використання її для створення та розповсюдження порнографічних матеріалів, примушування до проституції, жебрацтва, бродяжництва, втягнення до азартних ігор тощо.

В Україні створена система органів, закладів, установ, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема і над дітьми, якими є: служби у справах дітей; уповноважені підрозділи органів Національної поліції України; органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, навчальні заклади, установи та організації системи освіти; прокуратура; центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Перелічені суб’єкти залежно від ситуації, що склалася, можуть вчиняти одну чи декілька з таких дій: провести профілактичну (роз’яснювальну) роботу з батьками, організувати роботу практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалою дитиною; у разі виявлення тілесних ушкоджень забезпечити проведення медичного обстеження постраждалої особи; якщо у зв’язку із вчиненням домашнього насильства стосовно дитини вона не може проживати із своїми батьками, іншими законними представниками, на час подолання причин і наслідків домашнього насильства дитина може бути влаштована до родичів, у сім’ю патронатного вихователя, до центру соціально-психологічної реабілітації дітей, притулку для дітей служб у справах дітей, інших установ для дітей незалежно від форми власності та підпорядкування, в яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини відповідно до її потреб; заборонити в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою; відібрати дитину у батьків; порушити питання про позбавлення батьківських прав.

Закони України «Про охорону дитинства», «Про запобігання та протидію домашньому насильству» вказують, що особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства, або ж вчинили насильство в сім'ї, несуть кримінальну, адміністративну або цивільно-правову відповідальність відповідно до законів України.

Фото без опису

Тематичне фото з мережі Інтернет

Кримінальна відповідальність за діяння, що становлять насильство над дитиною в сім'ї або за її межами настає згідно з Кримінальним кодексом України за такі злочини:

-  умисне вбивство (ст. 115 ККУ);

- вбивство через необережність (ст. 119 ККУ);

- умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 ККУ);

- умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 122 ККУ); 

- легке тілесне ушкодження (ст. 125 ККУ);

-  побої і мордування (ст. 126 ККУ); 

- катування (ст. 127 ККУ); 

- погроза вбивством (ст. 129 ККУ); 

- умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини (ст. 117 ККУ); 

- неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я ді­тей (ст. 137 ККУ); 

- експлуатація дітей (ст. 150 ККУ);

- використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом (ст. 150-1 ККУ);

- статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості (ст. 155 ККУ);

- розбещення неповнолітніх (ст. 156 ККУ);

- ухилення від сплати аліментів на утримання дітей (ст. 164 ККУ);

- втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (ст. 304 ККУ);

- спонукання неповнолітніх до застосування допінгу (ст. 323 ККУ);

 - схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів (ст. 324 ККУ).

2. Адміністративну відповідальність за діяння, які полягають у насильстві щодо дитини в сім'ї та поза нею, передбачено не лише cт. 1732 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а й у випадках вчинення таких адміністративних правопорушень, як:

- нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, утворюють дрібне хуліганство і тягнуть за собою адміністративну відповідальність за ст. 173 КУпАП;

- якщо під час насильства в сім'ї було допущено порушення тиші на вулицях, площах, у парках, гуртожитках, житлових будинках та інших громадських місцях у заборонений рішеннями сільських, селищних, міських рад час, то таке діяння тягне за собою відповідальність за ст. 182 КУпАП;

- доведення неповнолітнього до стану сп'яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами охоплюється ст. 180 КУпАП;

- ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне адміністративну відповідальність за ст. 184 КУпАП.

Отже, якщо Ви стали свідком жорстокого поводження з дітьми, не мовчіть, неодмінно повідомте про це до відділу надання соціальних послуг Долинської сільської ради, до служби у справах дітей або до органів Національної поліції України. Не будьте байдужі до дитячої біди!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора