A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Важливе питання сьогодення – соціальна захищеність кожного

Дата: 18.04.2019 07:58
Кількість переглядів: 1049

            Коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення. Чому таке відбувається?

         Сьогодні це питання актуально як ніколи. Адже, якщо людина отримує велику зарплату, це ще не є гарантією високої пенсії: заробітки, з яких не були сплачені страхові внески, не беруться до уваги під час розрахунку пенсії. До того ж для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплати «в конверті». Такий нелегальний заробіток не хвилює громадян на початку трудового шляху. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітної плати, але час вже втрачено.

От і виходить, що працювали, а пенсія маленька.

        Також, на розмір пенсії впливає страховий стаж. Це період, впродовж якого щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

         З 1 січня 2019 року розмір мінімальної заробітної плати становить       4173 грн. Мінімальний страховий внесок становить 22% від цієї суми, а саме 918,06 грн. на місяць (4173 грн. * 22%).

Фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, повинні сплачувати ЄСВ в розмірі 22% від суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

     Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З 1 січня 2019 року ЄСВ сплачують усі окрім пенсіонерів за віком або інвалідів та отримують відповідно пенсію або соціальну допомогу. Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, пільги по сплаті ЄСВ відмінено.

            Періоди трудової діяльності до 1 січня 2004 року зараховуються до стажу на підставі записів трудової книжки та додаткових документів. Увесь трудовий стаж, який був у людини до цього періоду, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий стаж перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.

        З 2004 року трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу. Інформацію про трудову діяльність людини починаючи з 01 січня 2004 року надає відділ обслуговування громадян, спираючись на загальнодержавну базу.

         Якщо навіть в трудовій книжці є записи про роботу після 01 січня 2004 року, а внески до Пенсійного фонду не сплачувались, цей період до страхового стажу зараховуватися не може.

Отже, якщо заробітна плата отримується «в конверті», не сплачуються страхові внески, то ні цей стаж, ні зарплата не будуть враховані для обчислення пенсії.

     Відомості про заробітну плату та сплачені внески зберігаються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Кожному працюючому необхідно хоча б раз на рік перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахування єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець, щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість на одержання справедливо заробленої пенсії.

       Пенсійний фонду України надає зручну можливість кожному працюючому здійснювати постійний контроль за даними, що впливають на його пенсійні права. Сьогодні сучасні інформаційні технології дозволяють отримати ряд послуг «не виходячи з дому». Потрібно лише один раз звернутися до управління Пенсійного фонду України та зареєструватися користувачем веб-порталу ПФУ (www.portal.pfu.gov.ua), на якому можна постійно контролювати свого роботодавця, перевіряючи розмір офіційної заробітної плати, наявність позначки про пільговий стаж, період загального страхового стажу. Портал працює з дотриманням вимог захисту персональних даних та надає електронні послуги кожній особі індивідуально.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора