A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Лікар, лайфкоуч або тракторист? Професійні наміри сучасної молоді.

Дата: 10.06.2019 09:39
Кількість переглядів: 625

  Кожна людина  в своєму житті повинна прийняти кілька ключових  рішень, які визначають  подальшу  долю особистості, і вибір професії – одне з них.

  Вкрай важливо любити те, що робиш - в цьому випадку вдасться отримувати нові знання, розвиватися та будувати успішну кар'єру. Але, ще одним із головних чинників вдалого вибору професії є її затребуваність.

   Фахівці Запорізької служби зайнятості проводять активну профорієнтаційну роботу серед молоді та аналізують професійні вподобання і професійну направленість школярів випускних класів. Навесні 2019 року  серед  випускників 9-11 класів загальноосвітніх шкіл Запорізької області було проведено соціологічне дослідження на виявлення  професійних намірів.

   4138 школярів із 36 загальноосвітніх шкіл та 2 виховних комплексів прийняло участь в опитуванні. Результати цього опитування дають змогу дізнатися  наскільки  сучасні  випускники  готові до вступу в доросле професійне життя та які професії  обирають сьогодні учні випускних класів загальноосвітніх шкіл нашого регіону?

    Соціологічне дослідження показує, що більшість випускників вже зробили  свій  професійний вибір, але 30,9% ще мають сумніви, щодо того, наскільки вибір зроблено вірно.

 Стосовно планів після закінчення школи 47,7% старшокласників, які взяли участь  в дослідженні, вважають, що потрібно вступати до  вищого навчального закладу, до технікуму мають намір вступити  26% респондентів. 15,9 % учнів  планують продовжити навчання  в професійно-технічних навчальних закладах, 4% випускників підуть працювати. Також 6,4% респондентів  бажають виїхати та працевлаштуватися за кордоном. Особливо ця тенденція  визначається  у школярів, які проживають в сільській місцевості.

    Перелік  найпопулярніших  професій серед  старшокласників очолює вже який рік програміст та лікар (майже 20% респондентів),  за ними йдуть  вчитель, перекладач, Web- дизайнер, економіст, юрист, журналіст, ветеринар, агент з туризму, психолог, поліцейський. Також сучасні випускники зупиняють свій вибір  на професіях які пов’язані з красою - перукар, візажист, манікюрник, фахівець з нарощування вій, тату-майстер, стиліст. Молодь йде в ногу з часом і обирає такі, порівняно нові професії, як блогер, бариста,  дієтолог, фітнес-тренер, лайфкоуч .

      Серед  робітничих  професій лідирують автослюсар, кухар, кондитер, водій, перукар, електрогазозварник, тракторист.

Результати соціологічного дослідження показують, що професійні уподобання молоді змінюються не так динамічно, як того потребує ринок праці. І досі серед молоді користуються попитом професії, якими ринок праці на даний момент є перенасиченим (програмісти, лікарі, юристи, економісти   і та ін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора