31 січня 2020 року заступником сільського голови з гуманітарних питань Данільчак Галиною та начальником відділу освіти, молоді та спорту Харченко Юлією було здійснено перевірку харчоблоків та відповідної документації шкіл та дошкільних закладів
В закладах дошкільної освіти Долинської сільської ради, створено належні умови для повноцінного харчування дітей дошкільного віку:
Розроблено заходи, спрямовані на вдосконалення системи організації харчування вихованців;
Забезпечено безкоштовним харчуванням дітей з малозабезпечених родин, родин учасників АТО, дітей з інвалідністю та 50% від вартості харчування – діти з багатодітних родин;
Забезпечено неухильне дотримання вимог нормативно-правових документів щодо організації харчування дітей у закладі;
Організовано навчання персоналу, який задіяний в організації харчування вихованців закладу;
Ведеться контроль за створенням належних безпечних умов перебування дітей, у тому числі з організації харчування, проводяться комісійні обстеження закладу;
Забезпечено проведення лабораторних досліджень, випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи харчових продуктів від постачальників харчових продуктів та операторів ринку, які надають послуги харчування у закладі та здійснюють постачання харчових продуктів щодо їх безпечності;
Укладання договорів на постачання продуктів харчування здійснюється тільки при наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації та документів, що підтверджують якість харчових продуктів та продовольчої сировини;
Перспективні двотижневі меню погоджуються з управлінням Держпродспоживслужби згідно з вимогами чинного законодавства;
-Закупівля продуктів харчування здійснюється відповідно до умов укладених договорів. На всі продукти харчування тільки вітчизняного виробництва, є відповідні сертифікати. Продукти харчування зберігаються в умовах, що відповідають нормам: в холодильниках та спеціально відведеному приміщенні. Ведеться зведена відомість отримання обідів, накопичувальна відомість з врахуванням білків, жирів, вуглеводів та калорійність обідів. Своєчасно заповнюються бракеражні журнали сирої та готової продукції.
Розпочато запровадження процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССП);
Забезпечено дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва й обігу;
При ускладненні епідемічної ситуації вживаються невідкладні заходи щодо їх ліквідації;
Ведеться робота щодо гігієнічного виховання дітей закладу, дотримання правил особистої гігієни, популяризації здорового способу життя;
Заклад забезпечено питною водою гарантованої якості;
Здійснюється моніторинг якості харчування дітей, батьками для урахування в роботі. Вартість харчування дошкільнят складає 30 грн. , а у літній період збільшується на 10 %.. Харчоблоки забезпечені сучасним обладнанням та посудом.
В закладах загальної середньої освіти Долинської сільської ради, створено належні умови для повноцінного харчування дітей шкільного віку:
- Організовано у відповідності до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки від 01.06.2005 року № 242/329.
- З метою удосконалення стану харчування учнів були видані накази по школах: «Про порядок харчування учнів 1 – 4 класів та дітей пільгових категорій» (№ 186 від 03.09.2019), «Про за твердження списку учнів на безкоштовне харчування» (№ 187 від 03.09.2019), «Про відповідального за харчування учнів» (№ 188 від 03.09.2019), «Про запобігання харчовим отруєнням дотримання норм санітарного та епідеміологічного благополуччя» (№ 189 від 03.09.2019). Також проведені наради при директорах, на якій піднімалось питання про охоплення учнів гарячим харчуванням. Класні керівники на класних батьківських зборах розглянули питання харчування дітей, надавали консультації сім’ям з дітьми пільгових категорій. З учнями проведені бесіди про доцільність та обов’язковість гарячого харчування.
- Безкоштовним харчуванням охоплені учні початкових класів, діти учасників АТО, дітисироти та під опікою, діти з малозабезпечених сімей (при наявність довідки), діти з особливими освітніми потребами.
- Складено графік харчування учнів школи. Класні керівники початкових класів ведуть контроль за відвідуванням учнями школи, подають щоденно до їдальні кількість присутніх, супроводжують дітей на обід..
- До початку навчального року затверджено і погоджено двотижневе меню, до якого включені свіжі фрукти, фруктові соки, кавовий напій на молоці, сир кисломолочний, сметана – 1 раз на тиждень. Проводиться Світамінізація – чай з лимоном 3 рази на тиждень. Використовується йодована сіль. Вартість харчування у школах складає 20 грн., а в літній період збільшується на 10 %. Харчоблоки забезпечені сучасним обладнанням та посудом.
- На постійному контролі питний режим. В їдальні відведено місце, де стоїть стіл з графинами з питною кип’яченою водою, за чистотою чашок ведеться постійний контроль. Є проточна вода.
- У школі працює їдальня, приміщення якої відповідає санітарним нормам. До початку навчального року проведено косметичні ремонти обідньої зали та харчоблоку. Класними керівниками ведеться систематична робота з дітьми щодо необхідності гарячого харчування, гігієнічного виховання, популяризації здорового способу життя, попередження кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Удосконалено систему забезпечення збалансованого, якісного харчування учнів відповідними службами закладу.