A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

31 січня 2020 року заступником сільського голови з гуманітарних питань Данільчак Галиною та начальником відділу освіти, молоді та спорту Харченко Юлією було здійснено перевірку харчоблоків та відповідної документації  шкіл та дошкільних закладів

Дата: 04.02.2020 08:20
Кількість переглядів: 975

В закладах дошкільної освіти Долинської сільської ради, створено належні умови для повноцінного харчування дітей дошкільного віку:

 

Розроблено заходи, спрямовані на вдосконалення системи організації харчування вихованців;

Забезпечено безкоштовним харчуванням дітей з малозабезпечених родин, родин учасників АТО, дітей з інвалідністю та 50% від вартості харчування – діти з багатодітних родин;

Забезпечено неухильне дотримання вимог нормативно-правових документів щодо організації харчування дітей у закладі;

Організовано навчання персоналу, який задіяний в організації харчування вихованців закладу;

Ведеться контроль за створенням належних безпечних умов перебування дітей, у тому числі з організації харчування, проводяться комісійні обстеження закладу;

Забезпечено проведення лабораторних досліджень, випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи харчових продуктів від постачальників харчових продуктів та операторів ринку, які надають послуги харчування у закладі та здійснюють постачання харчових продуктів щодо їх безпечності;

Укладання договорів на постачання продуктів харчування здійснюється тільки при наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації та документів, що підтверджують якість харчових продуктів та продовольчої сировини;

Перспективні двотижневі меню погоджуються з управлінням Держпродспоживслужби згідно з вимогами чинного законодавства;

-Закупівля продуктів харчування здійснюється відповідно до умов укладених договорів. На всі продукти харчування тільки вітчизняного виробництва, є відповідні сертифікати. Продукти харчування зберігаються в умовах, що відповідають нормам: в холодильниках та спеціально відведеному приміщенні. Ведеться зведена відомість отримання обідів, накопичувальна відомість з врахуванням білків, жирів, вуглеводів та калорійність обідів. Своєчасно заповнюються бракеражні журнали сирої та готової продукції.

Розпочато запровадження процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССП);

Забезпечено дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва й обігу;

При ускладненні епідемічної ситуації вживаються невідкладні заходи щодо їх ліквідації;

Ведеться робота щодо гігієнічного виховання дітей закладу, дотримання правил особистої гігієни, популяризації здорового способу життя;

Заклад забезпечено питною водою гарантованої якості;

Здійснюється моніторинг якості харчування дітей, батьками для урахування в роботі. Вартість харчування дошкільнят складає 30 грн. , а у літній період збільшується на 10 %.. Харчоблоки забезпечені сучасним обладнанням та посудом.

 

В закладах загальної середньої освіти Долинської сільської ради, створено належні умови для повноцінного харчування дітей шкільного віку:

 

  • Організовано у відповідності до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки від 01.06.2005 року № 242/329.
  • З метою удосконалення стану харчування учнів були видані накази по школах: «Про порядок харчування учнів 1 – 4 класів та дітей пільгових категорій» (№ 186 від 03.09.2019), «Про за твердження списку учнів на безкоштовне харчування» (№ 187 від 03.09.2019), «Про відповідального за харчування учнів» (№ 188 від 03.09.2019), «Про запобігання харчовим отруєнням дотримання норм санітарного та епідеміологічного благополуччя» (№ 189 від 03.09.2019). Також проведені наради при директорах,  на якій піднімалось питання про охоплення учнів гарячим харчуванням. Класні керівники на класних батьківських зборах розглянули питання харчування дітей, надавали консультації сім’ям з дітьми пільгових категорій. З учнями проведені бесіди про доцільність та обов’язковість гарячого харчування.
  • Безкоштовним харчуванням охоплені учні початкових класів, діти учасників АТО, дітисироти та під опікою, діти з малозабезпечених сімей (при наявність довідки),  діти з особливими освітніми потребами.
  • Складено графік харчування учнів школи. Класні керівники початкових класів ведуть контроль за відвідуванням учнями школи, подають щоденно до їдальні кількість присутніх, супроводжують дітей на обід..
  • До початку навчального року затверджено і погоджено двотижневе меню, до якого включені свіжі фрукти, фруктові соки, кавовий напій на молоці, сир кисломолочний, сметана  – 1 раз на тиждень. Проводиться Світамінізація – чай з лимоном 3 рази на тиждень. Використовується йодована сіль. Вартість харчування у школах складає 20 грн., а в літній період збільшується на 10 %. Харчоблоки забезпечені сучасним обладнанням та посудом.
  • На постійному контролі питний режим. В їдальні відведено місце, де стоїть стіл з графинами з питною кип’яченою водою, за чистотою чашок ведеться постійний контроль.  Є проточна вода.
  • У школі працює їдальня, приміщення якої відповідає санітарним нормам. До початку навчального року проведено косметичні ремонти обідньої зали та харчоблоку. Класними керівниками ведеться систематична робота з дітьми щодо необхідності гарячого харчування, гігієнічного виховання, популяризації здорового способу життя, попередження кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Удосконалено систему забезпечення збалансованого, якісного харчування учнів відповідними службами закладу.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора