A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Як в Долинській ОТГ пройшло свято Масляної!

Дата: 03.03.2020 13:46
Кількість переглядів: 1558

      Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, під час якого кожен може поласувати  смачними варениками та  млинцями. Надзвичайно весело, цікаво та смачно відсвяткували Масницю у Долинській громаді. У кожному закладі культури Долинської сільської ради відбулися святкові  народні  гуляння та  тематичні народознавчі заходи.

Працівники Долинського клубу та бібліотеки організували для дітей розважальний захід «Прощання з Масляною». Присутні зустрілися з Зимою та Весною, які провели з ними цікаві ігри. Хлопчики влаштували «півнячі бої», а дівчатка намагалися зірвати одна в одної шапку. Потім збирали квіти із завязаними очима. А господиня свята Масляна запропонувала конкурси з млинцями. В кінці свята опудало Зими спалили і пригощалися смачними млинцями.

Фото без опису

(фото Долинський  клуб та  бібліотека)

              29 лютого в приміщенні Розумівського БК відбулося свято під назвою «Веселись народ, Масниця йде». За мету працівники Розумівського БК ставили: ознайомлення жителів с.Розумівки з традиціями святкування Масниці в Україні, відтворити народні звичаї та обряди, формувати духовно-моральні цінності у різновікової категорії населення, виховувати любов до рідного краю, до культури українського народу.

               Для жителів села Розумівка підготували виступи такі колективи: хореографічний колектив «Ритм» з танцями «Коломийки», «Балет»;хореографічний колектив «Фаворит» з танцями «Український флешмоб», «Гопак», «Ой,ти весно»; хореографічний колектив «Престиж» з танцем «Ніч, яка місячна»; вокальний дует «Каприз» з піснею «За тобою». Марина Бурлака виконала пісню під назвою «Масляна» та Кириєнко С.І. виконала пісню під назвою «Україна моя земля». Також, було проведено 4 конкурси під назвою «Селфі на Масляну», «Знайди своє місце», «Нагодуй тещу», «Танцювальний флешмоб для дітей». Ведучою свята стала завідуюча бібліотекою Праслова У.А. Роль Зими виконувала директор БК Коваль В.І. та Весни - керівник колективу Бібік О.В.

          Після заходу всі присутні вийшли проводжати зиму на вулицю, символом проводів стало опудало, яке спалили. Після спалювання на всіх чекав веселий ярмарок, на якому батьки учнів Розумівської школи та вихованців дитячого садочку «Казка» продемонстрували свої кулінарні здібності. Були різні солодщі, млинці, пиріжки, ватрушки, кекси, торти, пироги. Також, всіх частували запашним глінтвейном та шашликом. Для дітей мешканка села Міллер Таліна підготувала майстер- клас «Розмалюй сам». Діти з радістю прикрашали запашні пряники.

           Гості мали змогу подивитися виставку картин  майстрині Маркіяненко Любов Нікіфорівни, яка з особливою майстерністю створює картини вишиті бісером. Своїм талантом поділилася і Безверха Олеся, яка вміє надзвичайно гарно в стилі «Канзаши» виробляти прикраси для  волосся. Оригінальний десерт запропонувала Олена Опара, яка вкладає свою душу в кулінарію. Для гарного настрою і фотосесій була оформлена  тематична  фотозона, біля якої всі бажаючі могли сфотографуватися.

Фото без описуФото без описуФото без опису

(фото Розумівський  будинок культури)

            Відвідувачі Новозапорізької бібліотеки весело та цікаво відсвяткували Масницю. Завідуюча бібліотекою Гринь А.Ю. провела народознавчу годину "Масляну гуляємо, весну закликаємо", на якій діти дізналися про традиції та звичаї святкування, назви кожного дня масного тижня. З задоволенням водили хоровод, кидали сніжки через спину. Яскравою кульмінацією свята стало спалення опудала. А наприкінці на всіх чекав солодкий стіл з млинцями, варениками та солодощами.

Фото без опису

(фото Новозапорізька бібліотека)

             29 лютого у Новослобідській бібліотеці відбулося народознавчі свято "Масниця прийшла- радість весни принесла". Під час заходу присутні дізналися про українські звичаї та традиції наших пращурів щодо святкування масного тижня. Завідуюча бібліотекою Кузьменко Н.Ф. провела для малечі майстер клас з приготування кольорових млинців. Діти брали участь у різноманітних конкурсах, співали весняні пісні та декламували вірші про весну. Свято закінчилося спаленням традиційного опудала і частуванням млинцями!

Фото без опису

(фото Новослобідська бібліотека)

            Весело відсвяткували Масницю мешканці села Високогірне, які зібралися біля місцевого клубу на конкурсно-розважальну програму, учасниками якої були як діти, так і дорослі. Присутні брали активну участь у конкурсах з переодяганням та поїданням млинців на швидкість. Також серед дітлахів визначали кращу господиню. Ними виявилися Мажура Антоніна та Гирлаку Олена. Дівчатка  чистили картоплю від шкірки, пришивали ґудзики до тканини. Обидві учасниці отримали в подарунок зв'язку бубликів.  Також були конкурси для хлопців, під час яких вони закидували цукерки у розгойданий кошик, за що отримали солодощі. Однак найцікавішим випробуванням став останній конкурс. Учасницям вокального колективу "Золота Молодь" потрібно було скоріше за всіх дійти до опудала, переможниця отримала бублики та право підпалити його. В цьому конкурсі перемогла Палець Валентина Миколаївна з с. Канцерівка. По завершенню дійства всіх присутніх пригощали млинцями, які приготували учасники художньої самодіяльності Високогірненського клубу.

Фото без описуФото без опису

(фото Високогірненський клуб)

          Цього ж дня і  в Нижньохортицькому клубі відбулося розважальне свято " Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла!". Працівники клубу пригощали односельчан млинцями, дівчатка співали пісні про весну та кохання, піднімаючи радісний, святковий настрій, пов'язаний з приходом Весни!

Фото без описуФото без опису

(фото Нижньохортицький клуб)

 

 

 

КЗ «Центр культури та дозвілля»
Долинської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора