A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Долинська сільська рада інформує про обережне поводження з вогнем!

Дата: 09.04.2020 10:24
Кількість переглядів: 561

 

Сумна статистика свідчить про щорічне різке збільшення кількості лісових пожеж, особливо у період святкових та вихідних днів, коли велика кількість громадян відправляється до лісів на відпочинок. На жаль, нерідко народні гуляння в лісі закінчуються лихом для природи та людей. Несвідомі громадяни, які незамислюються про наслідки своєї недбалості поводження з вогнем у лісових масивах, відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, можуть нести не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність.
 Порушення вимог пожежної безпеки в лісах, тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, караються штрафом для громадян – від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів, а для посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Як відомо, пожежонебезпечний період триває з моменту сходження снігового покриву до настання стійкої вологої осінньої погоди, тому у цей час в Україні діють особливі правила поведінки в лісових масивах, регламентовані вітчизняним законодавством. Так, згідно з наказом Державного комітету лісового господарства України «Про затвердження Правил пожежної безпеки в лісах України», протягом пожежонебезпечного періоду на території лісового фонду суворо забороняється розводити багаття у лісі; палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл; заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна; палити або користуватися відкритим вогнем під час переливання пального, заправлення двигунів тощо; експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.
 Крім того, у пожежонебезпечний період, громадянам, а також підприємствам, установам, організаціям суворо забороняється розпалювати вогнища поблизу хвойного, мішаного чи листяного лісу; випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали); звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо, а також здійснювати у лісі будь-які роботи без узгодження з постійними лісокористувачами.
 Із-за звичайного недбальства людини за декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятиліттями, а про збитки годі й казати – рахунок може й ти на мільйони. Особливо величезну шкоду пожежа завдає лісовій фауні – гинуть птахи, звірі, знищуються їх домівки.
 Отож звичайне людське недбальство та недотримання елементарних правил поведінки, а сьогодні ще й висока температура повітря посилюють ризик загорань у лісі.
 З особливим проханням Долинська сільска рада звертається до всіх громадян громади: будьте обережні з вогнем у лісі! Бережіть «зелені легені» планети від пожеж!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора