A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

День Соборності України!

Дата: 25.01.2021 16:00
Кількість переглядів: 2714

Щорічно 22 січня український народ святкує День Соборності України, день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

  День Соборності – це нагадування для всіх українців про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель, а сила народу – в єдності людей. І особливо тепер нам потрібно про це пам’ятати. Лише в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців.    

З цієї нагоди в закладах культури Долинської сільської ради відбувся цикл виховних та урочистих заходів. Працівники  Розумівського будинку культури, Долинського клубу, Нижньохортицької та Новозапорізької бібліотек підготували яскраві  патріотичні  відео – привітання.

 

(відео - привітання)

22 січня у Новослобідській бібліотеці діяла книжкова виставка, присвячена Дню Соборності України,  "Ми єдиний народ сьогодні, завтра". Основу виставки склали матеріали, які висвітлюють сторінки  історії, а також особливості соборницького  процесу доби Української революції 1918 - 1921 років. Мета цієї виставки  поглибити  знання  молоді про історію творення української державності , познайомити з видатними історичними постатями, які виборювали соборність та незалежність України.

Фото без опису

(Новослобідська бібліотека)

Працівники Бабурського клубу підготували тематичний   фото – колаж до Дня Соборності  України.

Фото без опису

(Бабурський  клуб)

У Долинській  бібліотеці була  оформлена  тематична книжкова  виставка, яка розкривала  найголовніші  історичні факти  державного свята, а саме:

1. Українська Народна Республіка – перша українська держава у ХХ ст., а 24 серпня 1991 року відбулося фактично не здобуття, а відновлення незалежності.

2. Українська Народна Республіка першою серед нових держав у Східній Європі проголосила незалежність – раніше, ніж три країни Балтії, Польща та Чехія.

3. Проголошення Соборності УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Саме ці події, а не приєднання Західної України до СРСР 1939 року, лягли в основу для історії новітнього українського державотворення.

4. Українська незалежність була повалена більшовиками внаслідок «гібридної війни»: невизнання наявності своїх військ на території УНР, створення маріонеткових проросійських «республік» та підтримка антиукраїнських повстанських рухів.

5. Національна єдність є не тільки базовою цінністю, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Для того, щоб відстояти УНР, українцям забракло єдності та національного усвідомлення.

6. Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, що були в складі різних держав.

7. Незалежність і соборність є запорукою виживання Української державності. Втрата Україною незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат від Голодомору, репресій та війн.

8. Сьогодні бійці в зоні АТО так само відстоюють не лише незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники майже 100 років тому. Важливо проаналізувати і врахувати помилки минулого: брак національної єдності на початку ХХ ст., брак досвіду і містечковість інтересів тодішніх українських керманичів призвели до втрати української державності.

9. Сьогодні, коли маємо українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності – це привід нагадати, що Крим та Донеччина – це Україна.

Фото без опису

(Долинська бібліотека)

Також працівники КЗ «Центр культури та  дозвілля» Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області  взяли участь в регіональному флешмобі «У єдності  сила» до Дня Соборності.

Фото без опису

(працівники КЗ «Центр культури та  дозвілля»)

Також учасник художньої самодіяльності Нижньохортицького клубу Федько Никифор від імені Долинської об’єднаної територіальної громади  взяв участь у відео флешмобі до Дня Соборності України «Любіть Україну», який  підготували КУ «Обласний  методичний  центр культури і  мистецтва» ЗОР разом  зі службою у справах дітей  ЗОДА, при підтримці  Департаменту культури , туризму, національностей  та  релігій ЗОДА.

 

(флешмоб «Любіть Україну»)

 

 

 

Нехай День Соборності та Свободи України назавжди буде джерелом надії на наше краще майбуття. В єдності – наша сила!

 

КЗ «Центр культури та дозвілля»

Долинської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора