A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Зверніть увагу:  НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

Дата: 18.03.2021 10:58
Кількість переглядів: 785

Зверніть увагу:  НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

 

НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ – це кишкова інфекція, яка проявляється яскраво вираженою кишковою симптоматикою (блювота, пронос, підвищення температури тіла) і характеризуються швидкою течією. Захворіти може кожен і дорослий і дитина, але частіше хворіють діти, люди похилого віку, ослаблені іншою хворобою особи.

 

    • ЗАХОДИ

На сьогоднішній день не існує вакцини від даної інфекції. Незважаючи на те, що для норовірусів характерна висока контагіозність (заразність), стійкість і тривале збереження життєздатності в зовнішньому середовищі, профілактика норовірусної інфекції елементарна.

Необхідно дотримуватися наступних простих рекомендацій:

  • Дотримуватись особистої гігієни (мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці).
  • Ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування. Якщо Ви харчуєтеся в місцях громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани) намагайтеся вибирати перевірені установи. При цьому, в літній період намагайтеся уникати вживання багатокомпонентних салатів і страв, які можуть готуватися «вручну», але не піддаються повторній термічній обробці (овочеві пюре, млинчики з начинками і т.д.).
  • Намагайтеся не вживати «на ходу». швидку багатокомпонентну їжу (типу шаурми) .
  • Під час приготування їжі в домашніх умовах, дотримуйтеся ряду правил: ретельно мийте руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використовуйте окремі обробні дошки і ножі - для «сирого» і «готового», ретельно промивайте (з обробкою окропом) зелень, овочі і фрукти, ретельно мийте посуд з наступним сушінням.
  • Вживайте гарантовано безпечну воду і напої.  Обов’язково кип’ятіть воду  вдома, вживайте бажано бутильовану воду.
  • При купанні у басейнах і водоймах уникайте попадання води в рот.
  • Регулярно проводьте чистку санітарних вузлів з використанням дезінфікуючих засобів, вологе прибирання приміщень.

 

Якщо захворів один із членів сім`ї, необхідно ретельно стежити за гігієною:

  • При догляді за хворим або контакті з предметами, які його оточують, руки необхідно захищати рукавичками, ретельно мити їх з милом і обробляти спиртомісткими антисептиками.
  • Волога обробка всіх поверхонь, з якими контактував хворий, повинна здійснюватися як мінімум раз в день. Норовірус має високу життєстійкість, тому прибирання слід проводити з додаванням дезінфікуючих засобів.
  • Посуд, який використовував хворий, а також всі  предмети догляду необхідно кип`ятити. Речі, забруднені блювотними масами, повинні відразу пратися при температурі не менше 60 º.
  • Якщо ви відчуваєте себе не здоровим (особливо при наявності розладу стулу, нудоти, болі в животі) не піддавайте ризику захворювання своїх близьких! Ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для родини і гостей, не займайтесь  самолікуванням, користуйтеся окремим рушником, дезінфікуйте санітарний вузол після кожного відвідування. Пам'ятайте, що тільки лікар може призначити Вам адекватне лікування. При появі симптомів захворювання негайно звертайтеся за медичною допомогою

Будьте здорові і бережіть своїх дітей!

 

начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Запорізького районного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Звєрєв Г.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора