A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Підготовка насіння до сівби.

Дата: 15.03.2023 11:53
Кількість переглядів: 189

Підготовка насіння до сівби.

Своєчасна підготовка насіння до сівби – один з важливих технологічних етапів насінництва. У ході підготовки перевіряється асортимент, кількість та якість насіння, яке вже було очищене, дороблено восени – у грудні або закуплено у виробників насіння або посередників. Підтвердженням якості закупленого насіння є наявність «Сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння» та «Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння».

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковане в герметичну тару - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони, та насипом, - тридцять днів;

на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище, - чотири місяці. (Постанова КАбінету Міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/97-2017-%D0%BF#Text).

Основні посівні якості насіння: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість. На показники якості та безпеки насіння перевіряється у лабораторних умовах. Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями – запорука майбутнього врожаю, висів якісного насіння дає можливість отримати рівномірні, дружні сходи. Саме від енергії проростання залежить рівномірність росту сходів. Для визначення сортових і посівних якостей насіння використовуються єдині методи та лабораторно-технічні засоби, єдина термінологія і нормативна документація. Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння.

Визначити якісні показники насіння можна в Державній установі "Запорізькій обласній фітосанітарній лабораторії". Для проведення дослідження насіння звертатись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Східна, 3 Д, тел. (061) 99-62-55.

З усіх питань з насінництва та розсадництва звертайтеся до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 228-00-62.

 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна  Головко К.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора