Стихійна торгівля – ризик для здоров’я і життя людей
Стихійна торгівля – ризик для здоров’я і життя людей
Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічному добробуту населення, оскільки є потенційно небезпечною для споживача. Проблема стихійної торгівлі доволі складна. Адже йдеться про самосвідомість громадян, їх бажання чи небажання жити цивілізовано. Будь-який харчовий продукт, що реалізується «стихійно», тобто в невстановлених місцях, у приватних осіб або такий, що немає відповідного маркування, належним чином не упакований може вважатись потенційно небезпечним. Торгівля цими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого ветеринарно-санітарного законодавства.
Незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (не проходять обов’язкові медичні огляди, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, санітарний одяг, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо). В більшості випадків стихійна торгівля це продаж практично з землі, коли весь бруд з-під ніг перехожих залишається на продуктах.
Тобто, придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до різних інфекційних захворювань та високий ступень ризику для здоров’я. Торгівля з рук у невстановлених місцях – правопорушення, за яке передбачена відповідальність, згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді накладання штрафу. Іншими словами, продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.
Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продуктів, що є гарантією придбання безпечної продукції для споживача.