Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Стихійна торгівля – ризик для здоров’я і життя людей

Дата: 21.06.2023 08:26
Кількість переглядів: 94

Стихійна торгівля – ризик для здоров’я і життя людей

Стихійна торгівля – ризик для здоров’я і життя людей

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічному добробуту населення, оскільки є потенційно небезпечною для споживача. Проблема стихійної торгівлі доволі складна. Адже йдеться про самосвідомість громадян, їх бажання чи небажання жити цивілізовано. Будь-який харчовий продукт, що реалізується «стихійно», тобто в невстановлених місцях, у приватних осіб або такий, що немає відповідного маркування, належним чином не упакований може вважатись потенційно небезпечним. Торгівля цими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого ветеринарно-санітарного законодавства.

Незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (не проходять обов’язкові медичні огляди, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, санітарний одяг, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо). В більшості випадків стихійна торгівля це продаж практично з землі, коли весь бруд з-під ніг перехожих залишається на продуктах.

Фото без опису

Тобто, придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до різних інфекційних захворювань та високий ступень ризику для здоров’я. Торгівля з рук у невстановлених місцях – правопорушення, за яке передбачена відповідальність, згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді накладання штрафу. Іншими словами, продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продуктів, що є гарантією придбання безпечної продукції для споживача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора