A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Як пройшло свято Івана Купала в Долинській ОТГ!

Дата: 09.07.2019 08:03
Кількість переглядів: 2507

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято Івана Купала цієї суботи відсвяткували жителі  та гості Долинської громади. 3 населених пункти: Нижня Хортиця, Долинське та Розумівка стали епіцентрами проведення театралізованих дійств та традиційних народних гулянь.

6 липня на березі Дніпра с.Нижня Хортиця  вперше відбулося святкування Івана Купала. На всіх присутніх гостей свята чекала театралізована вистава «Купальська ніч», а також цікаві ігри та конкурси, запальна дискотека, традиційне купальське вогнище та частування смачною гарячою кашею.  Близько 100 місцевих жителів  з задоволенням брали участь у традиційних купальських забавах, за що отримували цікаві призи.  В такий чарівний день і герої вистави були не звичні: мавки, русалоньки, водяник, відьми, чорти - усяка нечисть. Але всім, без вийнятку, свято  сподобалось! Віднині у Нижній Хортиці започаткована нова традиція маштабного святкування купальської ночі!

(фото Нижня Хортиця)

Святкування феєричного свята відбулося  також і на березі ставка в Долинському, куди зібралися мешканці 5 сіл. Театралізована вистава пройняла кожного духом купальських звичаїв та традицій. Присутні з задоволенням брали участь у  конкурсах та  забавах, запускали барвисті віночки з запашного різнотрав’я, спалювали опудала, водили хороводи навколо купальського вогнища. 

Колоритну атмосферу Івана Купала створювали учасники художньої самодіяльності Долинського і Високогірненського сільських клубів та Новозапорізького будинку культури.  Учасниці вокального колективу «Золота молодь» Високогірненського сільського клубу заспівали жартівливі українські пісні. Справжньою окрасою святкової програми стали виступи  танцювальних колективів «Живчики» Високогірненського сільського клубу, «Грація» та «Варіант» Долинського сільського клубу, які під керівництвом Болотіної В.С. виконали надзвичайно ніжні та чуттєві  хореографічні композиції. Дівчатка з колективу «Вікторія» Новозапорізького будинку культури (керівник   Деркач Я.В.) підготували ліричний танець «Купалинка».

Неповторними ведучими свята були Данільчак Євгенія та Мусієнко Владислава, які майстерно обрамили словом свято.  По завершенню програми всіх присутніх безкоштовно частували надзвичайно смачним запашним словом з м’ясом та салатом, які приготували працівники культури Новослобідського сільського клубу та бібліотеки: Кузьменко Н.Ф.,    Шевченко Ф.І., Шевченко С.В.  та  головному бухгалтеру КЗ «Центр культури та дозвілля» Дума О.А.  Народне гуляння продовжилося запальною дискотекою в ритмах купальської ночі. Темно – синє небо та мерехтливі зірки на ньому показували пізню пору, проте молодь додому не поспішала. Для них свято тривало.

(фото Долинське)

         Традиційне народне свято - гуляння Івана Купала, яке святкують з 6 на 7 липня відбулося в селі Розумівка на березі затоки Уступ. Працівники Розумівського БК ретельно готувались до святкового дійства, бо на це свято розумівці чекають цілий рік. Розпочалося святкування з театралізованого дійства "Подорож в минуле", де герої вистави розкрили всю суть святкування Іванового дня.

Молодий парубок Тарас (Костюченко Д.) та файні дівчата Марічка, Соломія та Олена (Коваль В., Буланенко Н., Мосейко Н.), із сучасності, вирішили викликати духів минулого, щоб більше дізнатись про стародавнє свято Івана Купала.  Доки  танцювальний колектив "Ритм" Розумівського БК (керівник Бібік О.В.) виконував  для всіх присутніх глядачів танець з віночками "Долиною", дівчата встигли змінити образ та постати перед глядачами в українських костюмах аби потрапити до далеко 1856 року,  коли ще тільки зароджувалася традиція святкування Івана Купала.

Молодь була розгублена: «Що ж робити?», «Як повернутися назад?».  А  відповіли на ці питання  дівчата з віночками: "Щоб повернутися назад, вам потрібно знайти червону,  як полум'я квітку папороті, яка квітне тільки один раз на рік, в день сонцевороту на свято Івана Купала" - говорили чарівні україночки. Але де саме її знайти так дівчата і не сказали. І тому молодь вирішила розділитись у пошуках заповітної квітки. Та їх шлях був тернистий!

Головні героїні, шукаючи квітку,  натрапили на мавок, які вийшли з диму та води (Мавки - танцювальний колектив "Фаворит" Розумівского БК), подарувавши для всіх присутніх неймовірну танцювальну композицію "Прірва" разом із Марічкою, яку зачарували та перетворили також на мавку.

Марічка, залишившись зовсім одна не знає, що робити далі, проте  на поміч їй поспішають друзі, які вже не впізнають її в іншому образі.  Марічка з усіх сил  намагається довести товаришам,  що це справді вона, керуючись правдою та фактами! І ось нарешті в обличчі мавки молодь впізнала свою подругу, але що робити далі вони не знали.

Неочіковано,  з поміж хащей, з'являється Відьма (Свідовська О.), яка допомогла розчаклувати Марічку, але ж не за просто так! Глядачі повинні були показати всі свої навички у веселих конкурсах, за які отримали чудові призи.

Розчаклувавши Марічку, всі разом відправилися на пошуки магічної червоної  квітки. В цей час танцювальний колектив "Престиж" Розумівського БК зачарував всіх своїм неймовірним українським танцем "Ніч яка місячна".

Шукаючи цвіт папороті,  молодь зустрічає Красуню лісу (Хорошун Н.), яка збирала трави для зілля, і саме вона знає в кого захована чарівна квітка. Аби отримати довгождану відповідь  потрібно було допомогти красуні зібрати предмети для особливого зілля,  для цього наші герої збирали серед глядачів різні речі та клали їх до 3 – ої кошиків.  Ця розвага підтвердила, що в Розумівці живуть щедрі люди!

Побачивши старання хлопців та дівчат,  Красуня лісу відповіла на найголовніше питання. Квітка схована у Водяного з русалками, якщо молодь зможе їх задобрити, то й квітка буде в їх руках.

Під веселу музику з'являється Водяний (Мироненко Ю.) разом з чарівними русалоньками (колектив "Ритм"),  які виконують танцювальну композицію "Русалонька". Здавалося на цьому випробування закінчилися, та Водяного треба задобрити, розповівши щось цікаве та нове.

Головні герої розповіли про майбутнє: які будуть танці танцювати, що пити, що одягати. Також молодь пообіцяла Водяному, що завжди будуть пам'ятати та розповідати всім про традиції та звичаї святкування Івана Купала.

Русалоньки винесли чарівну квітку і герої вистави, доторкнувшись до неї та загадавши бажання, повернулися назад у 2019 рік.

Всіх присутніх вітали танцювальним подарунком колектив "Фаворит"  танцем "Український сучасний флешмоб". Закінчилось театральне дійство виходом Вогневика ( Шевченко В.), який запросив всіх глядачів до традиційного спалювання вогнища та хороводу. Дівчата пускали купальські віночки на воду та мали змогу зробити яскраві світлини на згадку біля фотозони, дітей та всіх бажаючих катали на конях, всіх  пригощали  безкоштовним пловом та салатом, який приготував сторож Розумівського БК Мокієнко В.І., а також  солодощами власного приготування, виїзне кафе частували шашликом та різними смаколиками.

Але на цьому сюрпризи не закінчилися!  Для жителів та гостей  села творчі колективи Розумівського БК підготували найяскравішу шоу – програму. Танцювальний колектив "Фаворит" вітав  танцем "Ой на Івана, ой на Купала" та "Хіп - хоп". Були проведені безліч веселих конкурсів як для дорослих, так і для  найменших глядачів, привітання з днем народження, сміх, жарти та призи створювали святкову атмосферу.

Родзинкою всього свята стало неперевершене вогняне шоу від двох молодиків, які залишили в душі кожного безліч позитивних емоцій та вражень! Також глядачі мали змогу загадати найзаповітніші бажання в час, коли запускали небесні ліхтарики. По завершенню  шоу -  програми всіх присутніх запросили  до  дискотеки, яка тривала аж до самого світання!

 

Висловлюємо щиру подяку:

Голові Долинської об'єднаної територіальної громади Федчуку Б.М., старості Розумівського старостинського округу Богоутдиновій Н.М.,  Директору КЗ "Центр культури та дозвілля" Галушці О.А,  комунальній службі Долинської ОТГ та Мироненку Ю.С. за підтримку та допомогу в організації заходів, присвячених Івану Купала. Депутату Запорізької обласної ради                    Кузьменко Р.О. за виділені кошти на неперевешене вогняне шоу в с.Розумівка та Люцканову Володимиру за надання музичної апаратури для проведення яскравої та веселої дискотеки жителям громади.

Велика вдячність всім артистам художньої самодіяльності закладів культури Долинської сільської ради за яскраву акторську гру, за надзвичайно  талановиті та яскраві вокальні та хореографічні виступи!

КЗ «Центр культури та дозвілля»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора