A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Порядок зміни цільового призначення земельної ділянки

Дата: 03.08.2021 13:18
Кількість переглядів: 3219

Фото без опису

Відповідно до вимог Земельного кодексу України та Закону України «Про охорону земель» власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов’язані забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням.

Чи можна змінити цільове призначення земельної ділянки? Звичайно, можна!

Така зміна здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

Зауважимо, що залежно від того у державній чи комунальній власності є земельна ділянка, рішення з цього приводу приймаються органами державної влади, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування.

Зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у приватній власності, здійснюється за ініціативою їх власників.

Зміна цільового призначення земельних ділянок, що не належать до державної чи комунальної власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (крім земельних ділянок державної або комунальної власності), цільове призначення якої змінюється, розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу відповідного органу.

Відповідний орган у місячний строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та зміну її цільового призначення.

Відмова відповідного органу у зміні цільового призначення земельної ділянки або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог щодо користування землями певного виду використання.

Порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для:

- визнання недійсними рішень відповідних органів про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам;

- визнання недійсними угод щодо земельних ділянок;

- відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною;

- притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора