A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Результати соціологічного опитування  

Дата: 02.12.2022 10:08
Кількість переглядів: 206

 

Більшість ВПО переїхали в громаду свідомо: або самостійно прийнявши рішення (52,8%), або за порадою родичів і знайомих (35,8%). Решта потрапили сюди випадково, лиш би дістатися у відносно безпечне місце.

15,1% ВПО, які проживають у громаді, навіть не відслідковують стан свого колишнього житла, не дуже сподіваючись у нього повернутися. Певним чином це можна пояснити задовільними умовами перебування для них в громаді, зокрема стосунки з місцевими мешканцями (81,1% оцінили спілкування з місцевими мешканцями на відмінно і добре). При цьому ВПО хотіли би більше отримувати інформацію про події в громаді (для 79,2% це дуже важливо), краще інтегруватися в місцеву громаду (для 73,6% це дуже важливо) і навіть можливість брати участь у волонтерських чи інших громадських ініціативах (64,2%). Одночасно є потреба і у отриманні кращої можливості збиратися та обговорювати свої потреби з іншими переселенцями (для 62,3% це дуже важливо).

У свою чергу місцеві мешканці позитивно (51%) або скоріше позитивно (33,6%) оцінюють факт перебування ВПО в громаді і лише 2,6% не задоволенні приїздом переселенців. Мешканці громади очікують як позитив від переїзду до них ВПО збільшення населення громади (65,7% погоджуються або скоріше погоджуються з такою думкою), появу нових друзів (61,4%) та фахівців, потрібних для підприємств і організацій у громаді (53,1%).

Слід зауважити, що 24,5% ВПО оцінили незадовільно доступ до послуг психолога в громаді, а 17% негативно оцінили доступність юридичних консультацій. Проте загалом ВПО мають позитивні враження від громади і сфери життя громади оцінюють переважно на добре і відмінно, за винятком можливостей зайнятися спортом і знайти роботу, де незначно переважають сумарно оцінки задовільно і незадовільно (хоча і в цьому випадку найбільший відсоток незадовільних оцінок за напрямом працевлаштування лише 17%).

Загалом сприйняття стану громади не відрізняється від оцінок самих місцевих мешканців – трішки краще оцінюють громаду новоприбулі особи від тих, хто проживає тут довший час.

Певним чином проблеми з працевлаштуванням можуть бути пов'язані з тим, що війна в країні негативно вплинула на більшість опитаних суб'єктів господарської діяльності в громаді – 62,5% бізнес-структур перебувають на межі закриття або їм довелося зменшити обсяги діяльності.

Це відобразилося і на кількості працевлаштованих на підприємствах громади (медіанне значення у 2021 році становило 8 осіб, а у 2022 році – 4 працівники). На майбутній рік підприємці планують ще зменшити чисельність персоналу. При цьому половина підприємці відчувають нестачу персоналу відповідної кваліфікації (робочі спеціальності) або очкують її в майбутньому.

Знову ж таки половина підприємств готова брати на роботу ВПО, якщо володіють відповідними кваліфікаціями. Одночасно роботу за фахом активно шукає 41,5% опитаних ВПО, що може свідчити про певне неспівпадіння наявних у них кваліфікацій та потреб у кваліфікованій робочій силі на місцевому ринку праці.

Окрім проблем з працевлаштуванням, для більшості ВПО важливими є, як особам, які вимушено залишили свої домівки, отримання інформації про доступну допомогу для ВПО (92,4%), доступ до медичних послуг (84,9%), забезпечення харчуванням (81,1%), фінансова підтримка (79,2%), отримання психологічної підтримки (64,2%). Одночасно слід відмітити орієнтацію ВПО на навчання і розвиток своїх на території громади: продовження навчання дітей важливо для 66% оританих, доступ до гуртків, навчальних курсів, спортивних секцій – для 66%.

Більшість переселенців тимчасово вирішили свої житлові проблеми посилившись у родичів і знайомих (54,7%) або орендуючи житло (37,7%). Пошук індивідуального тимчасового житла залишається дуже актуальним для 56,6% респондентів і радше важливим для 15,1%. 43,4% опитаних переселенців із задоволенням розглянути також можливість отримання постійного житла на території громади.

Абсолютна більшість дорослих ВПО проживають разом з сім'єю, батьками, дітьми. Загалом 75,5% опитаних ВПО схиляються до думки залишитися в громаді, а ще 20,8% досі не визначилася з своїми подальшими діями і також розглядають варіант залишитися в громаді.

Опитування мешканців, представників бізнесу та ВПО охопило всі населені пункти громади та осіб всіх вікових категорій. Результати опитування мешканців громади можна вважати репрезентативними з ймовірністю 95% та похибкою не більше +/-5%.

За результатами соціологічного опитування можна припустити, що значна частина ВПО після закінчення війни залишиться проживати на території громади. Загалом ВПО подобається стан речей у громаді (великий відсоток осіб оцінили різні сфери життя в громаді на відмінно), вони хочуть інтегруватися в громаду і згодні працювати волонтерами для вирішення місцевих проблем, місцева влада та населення забезпечують базові потреби вимушених переселенців, проте вони відчувають потребу в додатковій психологічній та юридичній підтримці. ВПО необхідне сприяння у працевлаштуванні або самозайнятості, щоб зменшити їх залежність від зовнішньої соціальної і фінансової допомоги.

Опитування проведено Долинською сільською радою в жовтні 2022 року за підтримки Програми U-LEAD з Європою.

Детальніше з результати опитування можна ознайомитися нижче:

Результати опитування мешканців

Результатами опитування ВПО

Результати опитування представників бізнесу

 

 

 

 

СПРИЯННЯ ЗАЙНЯТОСТІ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ШЛЯХОМ ЇХ ЗАЛУЧЕННЯ ДО ГРОМАДСЬКИХ ТА ІНШИХ РОБІТ ТИМЧАСОВОГО ХАРАКТЕРУ

 

  1. Забезпечити інформування внутрішньо переміщених осіб з метою їх залучення до зайнятості.

  2. Здійснювати постійний моніторинг зазначених даних щодо освітньо-кваліфікаційного рівня внутрішньо переміщених осіб з метою їх систематизації.

  3. Забезпечення реалізації спільних із міжнародними та громадськими організаціями програм, спрямованих на підвищення рівня зайнятості внутрішньо переміщених осіб з урахуванням принципів гендерної рівності.

  4. Забезпечити проведення аналізу проблем зайнятості внутрішньо переміщених осіб (із зазначенням віку та гендерного аспекту, освітньо-кваліфікаційного рівня), що стосуються існуючого попиту на ринку праці на території громади.

 

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ПСИХО-СОЦІАЛЬНОГО СУПРОВОДУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ТА ОСІБ  ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ВІЙНИ

 

  1. Покращення  системи надання соціальних послуг, які надаються внутрішньо переміщеним особам та особам, постраждалим від війни

  2. Покращення надання психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам та особам, постраждалим від війни.

  3. Підвищення компетенції фахівців для надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, сім’ям з дітьми, та особам, постраждалим від війни (проєкт: "Проведення тренінгів для соціальних працівників для роботи із  внутрішньо переміщеними особами").

  4. Сприяти розвитку самостійності у внутрішньо переміщених осіб.

 

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ ДІТЯМ - ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ ЕФЕКТИВНО БРАТИ УЧАСТЬ У ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ

 

  1. Запровадження механізму безоплатного доступу дітей внутрішньо переміщених осіб до Інтернету (можливі проєкти: обладнання робочих місць для доступу до Інтернету в бібліотеках для потреб навчання; надання технічних засобів дітям з малозабезпечених та/або багатодітних сімей для навчання онлайн).

  2. Забезпечення закладів освіти достатньою кількістю сучасної комп’ютерної техніки для проведення занять онлайн.

  3. Забезпечення наповнення інтернет ресурсів навчальних закладів електронними версіями навчальних курсів.

  4. Забезпечення необхідним обладнанням закладів дошкільної та загальної середньої освіти, з урахуванням збільшення кількості дітей, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

  5. Будівництво нового корпусу (школи) загальноосвітньої школи в с. Нове Запоріжжя

  6. Забезпечення здобуття внутрішньо переміщеними особами освіти за екстернатною формою (що для цього додатково потрібно крім доброї волі?).

 

 

КООРДИНАЦІЯ СПІЛЬНИХ ДІЙ

ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

 

  1. Проведення інформаційних кампаній та інших заходів, спрямованих на залучення волонтерів до надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (проєкт щодо мотивації волонтерів).

  2. Визначення видів діяльності для залучення волонтерів до роботи з внутрішньо переміщеними особами та особи, відповідальної за координацію дій волонтерів.

  3. Проведення моніторингу потреб внутрішньо переміщених осіб для надання їм відповідної допомоги.

  4. Залучення волонтерів до ведення блогів, інформаційних веб-сторінок, груп в соціальних мережах, інформаційних каналів в месенджерах на тематику внутрішньо переміщених осіб.

  5. Залучення молоді та бажаючих з числа внутрішньо переміщених осіб до складання продуктових наборів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора