Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

СЛУЖБА  У  СПРАВАХ  ДІТЕЙ  ІНФОРМУЄ

Дата: 16.06.2023 12:33
Кількість переглядів: 205

 

 

       
http://ssd.dn.gov.ua/wp-content/uploads/2020/03/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82.jpg

СЛУЖБА  У  СПРАВАХ  ДІТЕЙ  ІНФОРМУЄ

        Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери  підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Хто може стати патронатним вихователем?

       Патронатний вихователь – особа, яка на професійній основі здійснює догляд, виховання і розвиток дитини/дітей, влаштованої/них в її сім’ю. Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Обов’язки патронатного вихователя:

- забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

- створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

-  співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

- забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

- сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

 

         За додатковою інформацією про сімейний патронат звертайтеся до служби у справах дітей Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області  за адресою:Запорізький район, с.Розумівка, вул Миру ,26,телефон: (061) 223 20 08.

 

Служба у справах дітей

Надання допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямів роботи державних та недержавних організацій в Україні, адже найкращий спосіб захистити дитину – це підтримати її рідну сім’ю.
 Сімейний патронат – це інноваційна послуга, яку запроваджують громади для підтримки сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття органом опіки та піклування рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування

Патронатна сім’я (патронатний вихователь і його помічник – інший повнолітній член цієї сім’ї) має стати альтернативою центрам соціально-психологічної реабілітації дітей, куди спрямовується дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах, і є одним із ключових кроків у напрямку деінституалізації системи опіки.
 Патронатна сім’я передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.
 Трапляються випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження батьків, інших законних представників, дітям загрожує небезпека. Інколи у дітей хворіють або помирають батьки, й за ними нікому доглядати. Буває й так, що дітей залишають у пологових будинках після народження, й доки триває процедура надання таким дітям статусу, позбавлених батьківського піклування, немовлята безпомічно чекають своєї долі на самоті в лікарняній палаті або у будинках дитини. Інколи батьки, через складні життєві обставини (проблеми з житлом, хвороба батьків, їх ув’язнення тощо), не можуть опікуватися дітьми. У зазначених випадках допомогти вирішити проблему тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, можуть професійні сім’ї патронатних вихователів.
 Після перебування у сім’ї патронатного вихователя дитина або повертається до рідної сім’ї (якщо батьки або законні представники подолали життєві труднощі ), або влаштовується до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу чи опікунів (якщо біологічні батьки позбавлені батьківських прав).
 У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї, віком від народження до 18 років.
 Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до її індивідуальних потреб, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини, та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін може бути подовжено, однак не повинен бути більшим за 6 місяців.
 На сьогодні, конкретні вимоги для створення сім’ї патронатного вихователя детально прописані у статтях 252-256 Сімейного кодексу України та постанові Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».
 Законодавством передбачена державна допомога та грошове забезпечення, що призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї та поновлюються у разі наступного влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя.
 Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю 3,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць, та виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.
 Розмір грошового забезпечення патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.
 У разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш, як на 50 відсотків.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора