Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

Догляд за насінницькими посівами

Дата: 21.06.2023 10:03
Кількість переглядів: 123

Догляд за насінницькими посівами

Запорука врожаю – це використання якісного насіння, технологія вирощування якого передбачає комплекс спеціальних насінницьких заходів, спрямованих на прискорене розмноження сортового насіння, збереження його чистоти і формування високих посівних якостей та врожайних властивостей. Окрім загальноприйнятих заходів, як підживлення, обробки гербіцидами, інсектицидами та фунгіцидами необхідно проводити видові та сортові прополки, а у разі необхідності дефоліацію.

З появою сходів на кожному насінницькому посіві встановлюють польову табличку, яка є своєрідним "паспортом" посіву.

 

Зразок польової таблички насінницького посіву

 

Назва господарства                                               

Культура                                                                 

Сорт                                                                        

Генерація                                                            

№ поля                                                                    

Площа                                                                     

Попередник                                                            

 

Головною вимогою до агротехнічних заходів догляду за посівами є проведення їх в оптимальні строки і виконання на високому агротехнічному рівні. Строк проведення прополок залежіть від культури. Так, для пшениці, ячменю та тритикале видова прополка проводиться після колосіння, сортові: перша - після повного колосіння (видаляють остисті форми з безостих і навпаки), друга - на початку воскової стиглості (видаляють домішки за ознаками забарвлення колосу й остюків, опушенням, тобто виділяють рослини, що за своїми сортовими ознаками не відповідають офіційному описові сорту). Гречка – час видової прополки після цветіння, жито – після колосіння. Для гороху видова та перша сортова прочистка до цвітіння, друга сортова – під час цвітіння.

До культурних рослин, насіння яких важко відокремлюється від насіння основної культури (за очищення), відносять: у пшениці – ячмінь, жито, тритикале, овес; у ячмені – пшеницю, жито, тритикале, овес; у тритикале – пшеницю, жито, ячмінь, овес.

Під час прочисток, домішки, що видаляють, виривають з корінням і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні.

З усіх питань щодо догляду за насінницькими посівами, охорони прав на сорти рослин звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки), тел. (061)228-00-62, 066-300-18-31.

Матеріал носить роз’яснювальний, інформаційний характер та не містить нових правових норм.

 

 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головко К.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора