A A A K K K
для людей із порушенням зору
Долинська громада
Запорізька область, Запорізький район

У Запоріжжі відкрився Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Дата: 15.02.2024 08:18
Кількість переглядів: 68

Наразі на території Запорізької області близько 2000 громадян мають статус безвісти зниклих під час бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. За ініціативи Національної поліції України з метою підвищення результативності розшукових дій створена спеціалізована група у складі слідчих, оперативників кримінальної поліції, кібепроліцейських та спеціалістів -криміналістів.

28 грудня у Запоріжжі відбулось урочисте відкриття Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Основною метою його діяльності є підвищення ефективності слідчої та пошукової роботи та налагодження постійного зв’язку поліцейських з родинами безвісти зниклих.

У заході взяли участь начальник ГУНП в Запорізькій області Артем Кисько та його заступники зі слідства та кримінальної поліції, голова Запорізької обласної державної адміністрації Юрій Малашко, очільник прокуратури області Сергій Спільник, Головний спеціаліст Управління з питань осіб, зниклих за особливих обставин, МВС Олена Орєшкіна, керівники експертних установ, представники міської влади та інші поважні гості.

Очільник обласного главку Артем Кисько зазначив: «На сьогоднішній день ми перші, хто в одному місці об’єднав поліцейських, представника Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, МВС. Розшук безвісти зниклих - це питання, яке потребує нових підходів у вирішенні. Той досвід, який ми вже отримали, дозволяє нам ефективно проводити розшукові дії, встановлювати долі наших цивільних громадян та захисників. Усі кримінальні провадження та оперативно-розшукові справи, які перебувають у підслідності поліцейських нашої області та інших регіонів, ми збираємо тут – щоб у комунікації зі спеціалістами якісно проводити розшукові заходи».

Голова ЗОВА Юрій Малашко зауважив: «Найголовніше завдання - повернути наших українців додому, в сім’ї. Знаю з власного досвіду, що це дуже складна справа. Будемо шукати всіх. Важливо, щоб усі сім’ї дочекались своїх рідних».

Головний спеціаліст Управління з питань осіб, зниклих за особливих обставин, МВС України Олена Орєшкіна розповіла про досвід роботи у Запорізькій області і нову практику взаємодії, що стартувала разом із центром розшуку: «У центрі фахівці об’єднали свої зусилля для налагодження зв’язку слідчих з родинами зниклих, щоб якомога більше людей знайшли своїх близьких. Громадяни відчуватимуть не тільки підтримку, а й те, що ніхто – ні держава, ні Нацполіція не залишається осторонь їхніх проблем і готові їм допомагати».

Запрошений на урочистий захід операційний директор ТОВ «Метінвест Холдинг» Олександр Мироненко підкреслив, що керівництво компанії розуміє важливість роботи щодо документування воєнних злочинів рф та надання родинам розуміння того, що відбувається з їхніми близькими. З метою сприяння роботі поліції компанія надала допомогу в розміщенні центру розшуку в Запоріжжі і готова до подальшої співпраці.

Відсьогодні в центрі працюють понад 40 поліцейських – це слідчі, працівники кримінальної поліції, кіберполіцейські, спеціалісти-криміналісти. Правоохоронці проводитимуть опитування громадян, які заявили про безвісне зникнення, відбір ДНК-зразків у біологічних родичів зниклих безвісти та в подальшому призначатимуть судові експертизи. Крім того, проводитимуть збір та обробку всього масиву інформації для встановлення можливого місцезнаходження зниклих людей – перебування у полоні, за кордоном або доведення факту загибелі.

Тут же розмістили компактний прилад для швидкісного встановлення ДНК-профіля людини. Він пришвидшіть процес ідентифікації осіб - замість декількох днів, як було раніше, це займе лише 90-106 хвилин.

Правоохоронці нагадують, якщо ви втратили зв'язок з рідними та близькими, що залишилися на тимчасово окупованих територіях Запорізької області або мешкали чи перебували у місцевостях поблизу лінії зіткнення, звертайтеся до територіальних підрозділів поліції або  за номером телефону: 095-450-41-86 (наявні месенджери "WhatsApp, Telegram, Viber, Signal").

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора